Træning af distancehesten – fra begynder til S-klasser





Træning af distancehesten: Fra begynder til S-klasser





At træne en distancehest er en langsigtet proces. Træning af distancehesten kræver både tid, tålmodighed og en systematisk tilgang at omdanne en ridehest til en distancehest. For at nå målet om at ride i højere klasser som LA og S-klasser, skal hesten være fysisk og psykisk klar, hvilket kræver kontinuerlig træning og opmærksomhed på dens velbefindende. I denne artikel vil vi dykke ned i, hvordan du bedst træner din distancehest, så den kan præstere optimalt i konkurrencer, samtidig med at den bevarer sin sundhed og styrke.





Grundtræning af distancehesten: de første 3 måneder





Står du overfor at snuse til distanceridning sammen med din hest så tag et kig på blog indlægget her:

Grundtræning af distancehesten





Træning af distancehesten: 9-12 måneder





Hvis din hest er mindst fem år gammel, og du har redet den regelmæssigt i 9-12 måneder, hvor hver træning varer over 90 minutter, er I sandsynligvis klar til at starte i LA-klassen. Forudsætningen er dog, at hesten har gennemført mindst et LB-ridt og har opnået den nødvendige styrke og udholdenhed. Det vigtigste mål ved de første LA-distancer er ikke at få en placering, men at gennemføre ridtet med en frisk og veltilpas hest.

Efter hvert ridt bør du evaluere, hvordan hesten har det, især efter de første længere distancer. Hvordan din hest restituerer, giver et tydeligt billede af, hvornår den er klar til at deltage i det næste ridt, og om du kan øge tempoet i kommende konkurrencer. Husk, at det er vigtigt at lytte til hestens signaler for at sikre, at den forbliver sund og motiveret til fremtidige udfordringer.





Træning af distancehesten fra LA til S-klasser: Tålmodighed og præcision





Nogle få særligt atletiske heste kan være klar til at starte i S-klasser allerede som 6-7-årige, men det kræver mindst to års seriøs og systematisk træning. Den første S-klasse skal altid rides i et roligt og jævnt tempo. Dette er vigtigt for at give hesten en god oplevelse uden at presse den for meget. Når du og din hest når dette niveau, kan du begynde at høste frugterne af den lange træningsindsats. Det tager tid at opbygge en distancehest og du vil med tiden opbygge en enorm viden og erfaring som distancerytter.





Nedtrapning efter sæsonen





Når stævnesæsonen er slut, og du trapper ned på træningen, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan hestens fysik påvirkes af den nedsatte intensitet. Videnskabelige studier viser, at hestens fartkapacitet begynder at falde efter cirka tre uger uden træning. Efter fire til seks uger vil muskelmassen begynde at svinde, og hestens udholdenhed reduceres.

For at få din hest tilbage i maksimal form efter en pause, skal du genopstarte træningen gradvist. Det anbefales at starte med 4-6 ugers LSD-træning (Long Slow Distance). LSD-træning fokuserer på at genopbygge udholdenheden. Herefter er du klar til at følge op med yderligere 4-6 uger med tempo- og intervaltræning for at genoprette fartkapaciteten og muskelstyrken.





Konklusion





At træne en distancehest til højere klasser kræver tålmodighed, planlægning og en forståelse for hestens behov og signaler. Det er en proces, der kan tage flere år. Belønningen er en stærk, sund og glad hest, der kan præstere på højt niveau. Ved at tage de nødvendige skridt for at sikre korrekt træning, restitution og progression, kan du og din hest opnå store resultater på distanceridtsbanen.

God fornøjelse med træningen!





Denne artikel er inspireret af Morten Sivertsens artikel på Distancerytterforeningens gamle hjemmeside.

Mortens artikler om træning af distancehesten var inspireret af og baseret på gamle AERC artikler. Se de oprindelige artikler inde på AERCs hjemmeside.





Andre blogindlæg der kunne have din interesse





















Forsiden





Distanceridning





Flere artikler & indlæg





Bliv medlem af Distancerytterforeningen





Udfyld nedenstående formular og klik SEND.




Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Skriv dit fulde navn her.
Vejnavn, husnummer og evt. etage
Medlemstype

                

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte brugen af siden accepterer du brugen af cookies.